Do góry

Dodatki Przepis na:

Masala Rotti

Masala Rotti

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 19

Dodano:

Odsłon: 63

Dobry odpowiednik chleba. Dobre jako dodatek do innych potraw jak mięso Gyros. Można piec na grillu zamiast grzanek. Dla tych którzy nie lubią ostrego jedzenia proponuję zrobić je bez przypraw (jedynie sól)

Składniki

  • Mąka atta (Alternatywnie mąka przenna razowa lub mąka pełne ziarno) 2 szklanki
  • Sól 1 łyżeczka
  • Olej 1 łyżka
  • Chili w proszku lub ostra papryka 1 łyżeczka
  • Pieprz czarny w proszku 1 łyżeczka
  • Garam Masala w proszku 1 łyżeczka
  • Letnia woda
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    Łączymy z sobą wszystkie sypkie składniki i dobrze mieszamy. Dodajemy wody i dobrze wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto klei się do rąk dodajemy jeszcze mąki i ugniatamy. Operację powtarzamy tak długo aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk. Na koniec formujemy kulę i polewamy łyżeczką oleju i rozprowadzamy go po powierzchni. Miseczkę z ciastem zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 20 min. Ciasto dzielimy na 6-8 kulek (według uznania). Każdą kulkę kładziemy na podsypany mąką blat i rozwałkowujemy na cienkie placki.

  2. Pieczenie:

    Placek układamy na rozgrzanej (nie posmarowanej) patelni (lub na grillu) po kilkudziesięciu sekundach przewracamy na drugą stronę i smarujemy olejem, przewracamy i smarujemy. Operację powtarzamy aż ciasto będzie chrupiące (ciasto w początkowych fazach pieczenia można zwijać lub składać)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń