Do góry

Dania główne Przepis na:

Maślaki w pęczaku

Maślaki w pęczaku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18983

Dodano:

Odsłon: 0

Sprawdzony przepis na "Maślaki w pęczaku"

Składniki

  • 30 dag grubej kaszy jęczmiennej (pęczaku)
  • 500 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 30 dag maślaków
  • po 10 dag podgrzybków oraz borowików
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • mielone goździki
  • ziele angielskie i jałowiec
  • sól
  • czarny pieprz
  • natka pietruszki odo dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kaszę opłucz na sitku, osącz, wsyp do garnka. Zalej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem jeszcze ok. 20 minut. W tym czasie grzyby oczyść, maślaki obierz. Wszystkie grzyby pokrój na kawałeczki.

  2. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj. Zeszklij na rozgrzanym maśle. Dodaj maślaki, podgrzybki i borowiki. Smaż razem 15 minut. Potem grzyby przełóż do kaszy. Przypraw solą, pieprzem oraz mielonymi goździkami, zielem angielskimi i jałowcem. Duś razem jeszcze 5 minut. Podawaj jako samodzielne danie albo jako dodatek do mięsa.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń