Do góry

Desery Przepis na:

Maślana masa truskawkowa do tortu

Maślana masa truskawkowa do tortu

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3610

Dodano:

Odsłon: 58860

Bardzo dobry krem do tortów i ciast, po ochłodzeniu w lodówce ma idealną konsystencję. Najważniejsze w tym przepisie jest użycie masła, a nie margaryny. I do tego koniecznie co najmniej 82%. Dzięki temu masa stężeje, nie rozpłynie się i przede wszystkim nie zważy. W smaku nie jest mdła, ani nazbyt maślana. Jest po prostu pyszna :)

Składniki

  • 250 g masła
  • 300 g świeżych truskawek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kieliszek spirytusu
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 jajka
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Truskawki wkładamy do rondla, dodajemy 1/2 szklanki cukru i doprowadzamy do wrzenia. Budyń rozprowadzamy w 1/2 szklanki wody i dolewamy do truskawek. Całość szybko mieszamy, aby nie powstały grudki. Dokładnie studzimy (inaczej masa się zważy!)

  2. Przygotowujemy 2 garnki. Do mniejszego wlewamy wodę i gotujemy. Do większego wbijamy dwa jajka i wsypujemy pozostały cukier. Duży garnek kładziemy na mniejszy. Całość ubijamy mikserem na średnich obrotach 10 minut. Lekko studzimy.

  3. W dużej misce rozcieramy masło ( w temperaturze pokojowej ) i stopniowo dodajemy ubite jajka i budyń truskawkowy. Mikserem na niskich obrotach łączymy ze sobą składniki. Na koniec STOPNIOWO wlewamy spirytus i sok z cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Magdalena-Czarniecka 16 maja 2017 "Przygotowujemy 2 garnki. Do mniejszego wlewamy wodę i gotujemy. Do większego wbijamy dwa jajka i wsypujemy pozostały cukier. Duży garnek kładziemy na mniejszy."

Proszę o informację ile wody wlewamy i co to znaczy "Duży garnek kładziemy na mniejszy" - w jakim celu to robimy?
Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń