Do góry

Śniadania Przepis na:

Maślane bułeczki pszenno-kukurydziane

Maślane bułeczki pszenno-kukurydziane

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4583

Dodano:

Odsłon: 5279

Pyszne, kruche bułeczki z dodatkiem mąki kukurydzianej. Są inne niż zwykłe pszenne, ale równie smaczne :)

Składniki

  • 40 g świeżych drożdży
  • 250 g mąki kukurydzianej
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • sezam i mak do posypania
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuszczamy w łyżce ciepłego mleka. Masło roztapiamy w garnuszku i studzimy. Do mąki dodajemy sól, jedno roztrzepane jajko, rozpuszczone drożdże i mleko i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na 8-10 równych części i formujemy okrągłe bułeczki, układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem i makiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń