Do góry

Śniadania Przepis na:

Maślane bułeczki pszenno - owsiane

Maślane bułeczki pszenno - owsiane

Autor:

Przepisów i artykułów: 914 Ocena: 22806

Dodano:

Odsłon: 5612

Co jest najlepsze na śniadanie? Pyszne, świeże i mięciutkie bułeczki. Uwielbiam tak rozpoczynać dzień! Dzisiaj zapraszam na bardzo puszyste, delikatne, pachnące masełkiem bułeczki pszenno - owsiane.

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki owsianej
  • 100 g masła
  • 250 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 małe jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
5-6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru oraz mąki i odstawiamy na około 15 minut, aby zaczyn "popracował". Masło rozpuszczamy i studzimy.
    Mąkę pszenną i owsianą (zmielone płatki owsiane) mieszamy z cukrem i solą, dodajemy jajka, wyrośnięty zaczyn, ostudzone masło i wyrabiamy ciasto (około 20 minut).

  2. Wyrobione i dobrze napowietrzone ciasto wkładamy do miski, oprószamy je mąką, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.

  3. Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto, formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę smarujemy olejem i oprószamy delikatnie mąką.

  4. Uformowane bułeczki ponownie przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 40 minut.

  5. Blaszkę z wyrośniętymi bułeczkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy je przez około 20 minut.

    * Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne napełnione wodą. Podczas pieczenia nada ona bułeczkom jeszcze większej delikatności.

  6. Bułeczki upiekłam wieczorem. Otulone w lnianą ściereczkę utrzymują świeżość do rana :D

  7. Nasze słoneczne, wiosenne śniadanie było pyszne i aromatyczne dzięki maślanym, lekko słodkim bułeczkom.

    Życzę smacznego! :D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń