Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zrobić coś z niczego :)
Nie masz pomysłu na obiad? Zrób zapiekankę z ciasta francuskiego i mięsa miel...
Odsłon: 74
Ciasto przygotujesz z kilku składników. Szybkie o smaku raffaello.
Odsłon: 165
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 81
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 25
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 156
Nie masz pomysłu na obiad? Zrób zapiekankę z ciasta francuskiego i mięsa miel...
Odsłon: 74
Ciasto przygotujesz z kilku składników. Szybkie o smaku raffaello.
Odsłon: 165
Proste w przygotowaniu i smaczne krokiety z farszem mięsnym i pieczarkami. P...
Odsłon: 81
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 25
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 156
Składniki
Farsz: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę. Szpinak smażymy na łyżce masła z pokrojoną w drobną kosteczkę cebulką, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Szpinak mieszamy z ziemniakami. Dodajemy sól, dość sporo pieprzu i startą świeżą gałkę muszkatołową. Smak farszu powinien być ostry, ponieważ po dodaniu do pierogów trochę się rozejdzie.
Ciasto: Do mąki dodajemy szczyptę soli, 5 łyżek oleju i wlewamy trochę wody. Zarabiamy, w razie potrzeby podlewając wodą, aż powstanie gładkie, aksamitne ciasto. Tym razem do ciasta nie dodawałam jaja i wyszło bardziej aksamitne, niż do tej pory :) Szklanką wykrajamy kółka, łyżeczką nakładamy farsz, składamy na pół i boki zaklejamy (najpierw tam i z powrotem za pomocą palców, a potem dociskamy końcówką widelca).
Pierogi wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę, z dodatkiem oleju. Czekamy, aż wypłyną i wyjmujemy na cedzak.
Polewamy cebulką zeszkloną na maśle i oprószamy pieprzem. Możemy podać również ze śmietaną. Smacznego :)