Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Maślane ptysie oponki"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 256
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 456
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 256
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 456
Składniki
W wysokim garnku zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli. Wsypujemy mąkę. Drewnianą łyżką cały czas mieszamy. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek garnka, odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Następnie intensywnie mieszamy i dodajemy kolejno po jednym jajku.
Olej rozgrzewamy w drugim garnku. W tym czasie z pergaminu wycinamy kwadraty 5x5 cm. Szprycę z końcówką w kształcie gwiazdki napełniamy ciastem i na kwadraty z pergaminu wyciskamy nieduże koła. Wkładamy na rozgrzany olej ciastem do dołu. Smażymy.
Gdy ciasto zacznie odchodzić od papieru, zdejmujemy go i dosmażamy oponki z drugiej strony na złoty kolor. Osuszamy ptysie z tłuszczu, kładąc je na papierowych ręcznikach. Posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem z dodatkiem soku z limonki lub cytryny.
Czas przygotowania 70 minut. Cena sztuki ok. 0,80 złŹródło: Rewia