Do góry

Śniadania Przepis na:

Maślany chleb na jogurcie naturalnym z płatkami owsianymi.

Maślany chleb na jogurcie naturalnym z płatkami owsianymi.

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 882

Dodano:

Odsłon: 4184

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam zapach świeżo pieczonego, domowego chleba. Uwielbiam jego powstawanie, uwielbiam ręczne wyrabianie i zaglądanie jak pięknie rośnie. Uwielbiam zaskakiwać rodzinę świeżo upieczonym chlebem. Uwielbiam gdy go zjadają do ostatniego okruszka. Taki domowy chleb podaję najczęściej z masłem, a teraz gdy trwa sezon na świeże warzywa to z pachnącymi pomidorami, ogórkami czy rzodkiewkami. A może i Wy zaskoczycie rodzinę pysznym chlebem z chrupiącą skórką? Polecam :)

Składniki

  • Rozczyn:
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 35 dag jogurtu naturalnego
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 lekko kopiasta łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 i pół dag masła
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • masło do posmarowania blaszki
  • 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Rozczyn: Jogurt ( w raz z opakowaniem ) wkładamy do miski z gorącą wodą i ogrzewamy tak długo, aż będzie ciepły. Następnie ciepły przekładamy do miski i rozcieramy w nim drożdże, cukier i mąkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,, ruszył ''.

  2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy, powinno być ciepłe, ale nie gorące ani zimne. Do miski wsypujemy mąkę, płatki i sól, wbijamy jajko, dodajemy masło i rozczyn, a następnie zagniatamy ciasto. Gotowe, gładkie i elastyczne ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na jedną godzinę.

  3. Formowanie chleba: Foremkę o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm smarujemy masłem i dno obficie posypujemy płatkami. Następnie wyrośnięte ciasto zagniatamy, formujemy z niego podłużny chlebek i przekładamy do blaszki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

  4. Pieczenie: Tak przygotowany chleb pieczemy w temperaturze 180 do zrumienienia przez około 50 minut.

  5. Podanie: Gotowy chleb studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


    Rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml .
    Blaszka o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń