Do góry

Dania główne Przepis na:

Maślany drożdżowiec z cukinią i grzybami

Maślany drożdżowiec z cukinią i grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 715

Dodano:

Odsłon: 95

Pyszne ciasto drożdżowe z nadzieniem z chrupiącej cukinii i grzybów leśnych. Wygląda pięknie i smakuje obłędnie

Składniki

5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Mleko podgrzewamy z masłem do rozpuszczenia masła, potem odkładamy do ostygnięcia.
    Drożdże rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Dodajemy mleko z masłem, jajko i cukier. Mieszamy. Dodajemy sól i mąkę. Ciasto zagniatamy, aż przestanie się kleić do rąk. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

    W tym czasie robimy farsz:
    Grzyby dusimy na oleju około 30 minut. Doprawiamy mocno pieprzem.

    Cukinię obieramy i kroimy na plasterki - im cieńsze będą tym cukinia będzie miększa. Ja wolę bardziej chrupiącą, więc zostawiłam ją w większych kawałkach.

    Jajka mieszamy z mlekiem i przyprawami. Dodajemy cukinię i grzyby.

  2. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do natłuszczonej tortownicy.
    Na ciasto wylewamy nadzienie. na górę wykładamy plastry pomidora, ser żółty i posypujemy czarnuszką i babką

  3. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
    Podajemy na ciepło

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń