Do góry

Dodatki Przepis na:

Masło

Masło

Autor:

Przepisów i artykułów: 38 Ocena: 274

Dodano:

Odsłon: 286

Domowe zawsze jakoś lepiej mi się kojarzy. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a z racji tego, że masła mało używam, to i cena jakoś nie boli, choć to z pewnością droższa zabawa niż z kupnym.

Składniki

  • śmietana o jak najwyższej zawartości tłuszczu - u mnie Piątnica 42% - dwa opakowania
  • Sól
> 6 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Z dwóch opakowań po 200 g otrzymamy ok. 200g masła.
    Ja zawsze robię masło bardzo tradycyjnie - jak u mnie w domu. Maselnicy co prawda nie ma, ale... Duży słoik wystarczy.
    Tak więc, do litrowego słoika przelewamy śmietanę, ale jeszcze jej nie solimy! Zakręcamy porządnie słoik i trzymając go poziomo zaczynamy nim potrząsać. Po kilku-kilkunastu minutach ubije się nam śmietanka na krem, ale my nie przerywamy potrząsania. Chwilkę później zaobserwujemy, że wytrąca się nam masło. W tym momencie możemy dopiero je posolić (można też to zrobić dopiero na koniec). Potrząsamy słoikiem aż oddzieli się zupełnie i będzie pływać w przejrzystej, żółtawej maślance. Całość nie zajmie Wam więcej niż 15-20 minut. Czasem masło od razu zbije się w jedną bryłkę, czasem trzeba je przecedzić. Gotowe masło dobrze odciskamy z maślanki, możemy też je uformować np. w walec. Nie należy się przejmować, że jest dość rzadkie, jeszcze zgęstnieje. Maślankę można wypić albo zużyć np. do ciasta.
    Jeśli będziecie je przechowywać w lodówce, wytrzyma co najmniej miesiąc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń