Do góry

Przetwory Przepis na:

Masło orzechowe

Masło orzechowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 1231

Dodano:

Odsłon: 36093

Pyszne masło orzechowe do smarowania pieczywa, deserów, ciast i ciastek, a nawet smażenia!!

Składniki

5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Orzeszki ziemne zmielić w robocie, ewentualnie pokruszyć za pomocą wałka.

  2. Chałwę przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem.

  3. Masło bardzo powoli rozpuścić na bardzo małym ogniu.

  4. Do chałwy dodać orzechy, masło i cukier, wszystko dokładnie wymieszać. Masło nakładać do słoików, ugniatając. Przechowywać w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

polyanna74 25 sierpnia 2012 Zrobiła ale faktycznie dodałam więcej masła.Świetnie zastygło w lodówce. Jest przepyszne.Smakuje jak nadzienie kupnych batoników.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

trele-morele 25 marca 2011 Annawk- cieszę się, że smakowało i szybko zniknęło :) Po prostu zrób następne! na blogu mam wersje czekoladową, kiedyś na pewno dodam i na smakera! Pozdrawiam!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 25 marca 2011 zrobiłam - wyszło tak pyszne że ( wstyd sie przyznać ) - już nie ma :(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

trele-morele 18 marca 2011 Oczywiście, jeśli widzisz, że masło nie ma odpowiedniej konstystencji, albo takiej jakiej oczekujesz, możesz dodać więcej masła :) Na pewno mu nie zaszkodzi! Być może orzechy był za mało zmielone? Jeśli lubisz bardzo gładkie masło, do zmielenia orzechów możesz użyć np. młynka do kawy. Ja lubię w moim maśle maleńkie kawałeczki orzechów. Proponuję jeszcze raz przełożyć masło orzechowe do naczynia, i dodać więcej masła, (ewentualnie trochę zblendować) i jeszcze raz zamknąć w słoikach.

na moim blogu jest jeszcze wersja czekoladowa także pyszna, na pewno kiedyś ją tu umieszczę :) Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

linusia 16 marca 2011 mam pytanie wczoraj zrobilam to maselko i niestety nie przpomina konsystencja tego ktore masz Ty na zdjeciu, jest kruche... Nie wiem czy tak ma byc, czy moze 40g masla to za malo i dodac jeszcze??? Pozostale proporcje jak u Ciebie
Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 16 marca 2011 Trele-morele, tak się cieszę, że po długiej przerwie
odezwałaś się znów na Smakerze ze swoimi
fajnymi przepisami. Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 16 marca 2011 robie masło orzechowe zupełnie inaczej , ale na pewno zrobię wg twojego przepisu na próbę

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Darsifel 15 marca 2011 Mmmuszę zrobić sam :D, musi byc pyszne :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

apolonia12 15 marca 2011 Napewno baaaaardzo pyszne!!!! Uwielbiam to!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń