Do góry

Desery Przepis na:

Mazowiecka karkówka a la dzik

Mazowiecka karkówka a la dzik

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11046

Dodano:

Odsłon: 17

Wypróbowany przepis na "Mazowiecka karkówka a la dzik"

Składniki

  • karkówka (ok. 2 kg) . Marynata: po 1/2 szklanki białego wytrawnego wina i octu winnego
  • po 8 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • 20 ziarenek jałowca
  • 2 liście laurowe
  • kilka goździków
  • łyżeczka cukru
  • skórka z jednej cytryny
  • 2 cebule
  • 1/2 łyżeczki mielonego jałowca
  • po łyżce masła i smalcu . Sos: szklanka bulionu
  • po łyżce masła i mąki
  • 3 łyżki marmolady z róży lub śliwek
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 120 minut • Porcja 400 kcal • Koszt porcji ok. 4,50 zł • Przepis dla 10 osób

  2. Mięso umyj i osusz. Połącz marynaty, dobrze ją podgrzej. Karkówkę ułóż w naczyniu, obłóż cebulą pokrojoną w cienkie plastry i zalej marynatą. Przykryj i odstaw na cztery dni w chłodne miejsce.

  3. Mięso wyjęte z marynaty osusz, natrzyj solą i obwiąż nicią spożywczą. Marynatę przecedź. Następnie zrumień mięso ze wszystkich stron na smalcu. Przełóż je do brytfanki. Na patelni roztop masło, dodaj mielony jałowiec, wymieszaj i polej nim karkówkę.

  4. Piecz w 180°C około 90-100 min. W trakcie skrapiaj marynatą i sosem, który się wytworzy podczas pieczenia.

  5. Roztopione masło wymieszaj z mąką i rozprowadź zasmażkę bulionem. Dodaj przetarty przez sito sos pieczeniowy i marmoladę z róży. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń