Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek

Przepis dnia 2017-04-16
Mazurek

Autor:

Przepisów i artykułów: 429 Ocena: 5162

Dodano:

Odsłon: 2529

Ile ludzi tyle pomysłów na to ciasto. Mój jest z masą budyniową i figami.

Składniki

  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki + do podsypania
  • 1 mały budyń waniliowy
  • 1/4 kostki masła
  • Figi suszone
  • dżem wiśniowy
  • 1 lyzka kwaśnej śmietany
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę, margarynę i cukier i śmietanę zagniatamy ze sobą. Gdy całkowicie połączą się, zawijamy we folię spożywczą i umieszczamy w zamrażalce na godzinę.
    Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie.
    Tworzymy wzorek jak na zdjęciu. Dno nakłuwamy widelcem, aby ciasto podczas pieczenia oddychało.

  2. 1 budyń waniliowy gotujemy jak w przepisie na opakowaniu. Pamiętając, aby użyć o 1/2 szklanki mniej mleka.
    Garnek przykrywamy szczelnie folią i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
    1/3 kostki miękkiego masła miksujemy na puch, dodając łyżka po łyżce zimny budyń.
    Tak przygotowaną masą dekorujemy ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 12 kwietnia 2017 Pyszny i taki nie tradycyjny prostokątny..super..:) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń