Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek

Mazurek

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 82

Dodano:

Odsłon: 25217

ciasto powinno zrobić się 2 dni szybciej, wtedy namięknie lekko i jest smaczniejsze :)

Składniki

  • CIASTO:
  • mąka, ½ kg
  • smalec, 18 dag
  • masło, 1 łyżka
  • śmietana, 3 łyżki
  • cukier puder, ½ szk.
  • jajka, 2
  • pół proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy, 1
  • Masa:
  • żółtko 1, masło ¼ kg
  • sok z połowy cytryny, cukier puder, ½ szk.
  • Lukier:
  • białko 1, cukier puder
  • dżem porzeczkowy,
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto zagnieść i upiec 3 placki. Placki pieką się ok. 10 - 15 minut w 200 st. Masło utrzeć do białości, dodać żółtko, cukier i cytrynę. Jeszcze chwilę ucierać. Do białka dodać tyle cukru pudru żeby lukier nie był za rzadki ani też zbyt gęsty ja daję ok. ½ szk.

  2. Przełożenie: placek dżem placek masa cytrynowa placek lukier

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń