Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Mazurek bajaderkowy z orzechami i polewą czekoladową"
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 43
Mój przepis na wspaniały dzień, to piosenka, kontakt z naturą i egzotyczne sm...
Odsłon: 22
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 34
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 43
Mój przepis na wspaniały dzień, to piosenka, kontakt z naturą i egzotyczne sm...
Odsłon: 22
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 34
Składniki
Mąkę przesiej z proszkiem. Wymieszaj z orzechami. Dodaj masło, cukier i i jajka. Zagnieć ciasto. Rozwałkuj je. Ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Piecz 45 minut w temp. 180 st. Jeszcze ciepły placek grubo pokrusz.
Marmoladę wymieszaj z mlekiem, kakao i rumem. Dodaj bakalie oraz kawałeczki ciasta. Wyrób masę. Rozsmaruj jej grubą warstwą na paterze. Uformuj prostokąt. Odstaw na noc. Następnego dnia oblej stopioną polewą. Udekoruj orzechami oraz migdałami.
<strong>Wersja błyskawiczna: z kruchych ciastek</strong>
Połam na kawałeczki ok. 1 i 1/3 kg różnych ciastek: biszkoptów, herbatników, kokosanek, kruchych ciastek migdałowych. Do ciasta możesz dodać także trochę suchych wafli. Skrop 7– 8 łyżkami rumu (ew. likieru migdałowego albo czystej wódki). Odstaw na 10–15 min.
W tym czasie marmoladę wymieszaj z mlekiem i kakao. Dodaj kawałeczki ciastek oraz 1 szkl. posiekanych orzechów i migdałów. Wyrób masę.
Masę rozsmaruj na paterze, formując prostokąt. Wstaw na godzinę do lodówki, aby stężała. Ciasto oblej polewą i udekoruj bakaliami.Źródło: Tina