Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Mazurek czekoladowo-jabłkowy"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 100
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 218
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 216
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 100
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 218
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 216
Składniki
Podane na ciasto krótko zagniatamy. Wałkujemy na grubość 7 mm, wylepiamy natłuszczoną prostokątną blachę. W resztek ciasta formujemy kilka wałeczków. Zaplatamy po dwa, układamy po bokach i przekątnej placka, spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 30 minut w 180oC.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Smażymy 10 minut, pod koniec wsypując połowę galaretki cytrynowej. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. Zimną masę wykładamy na jedną z połówek mazurka.
Masło i czekoladę umieszczamy w rondlu, podgrzewamy do stopienia. Mieszając, dolewamy śmietanę. Pozostałą galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody, wlewamy do czekolady. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Przestygniętą polewą smarujemy drugą część mazurka. Ochłodzone ciasto zdobimy według uznania, napis robimy np. rozpuszczoną białą czekoladą.
<strong>Przepis nadesłała Jadwiga Kwiek z Faściszowej</strong>Źródło: Rewia