Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 7116

Dodano:

Odsłon: 67127

Mazurki tradycyjnie pieczemy w okresie Wielkanocnym. Możemy je przygotować na spodzie kruchym, biszkoptowym lub makaronikowym. przekłada się je różnym masami i marmoladą lub dżemem, dekoruje się bakaliami, lukrem lub owocami. Kształty mazurka również mogą być różne, od prostokątnego, poprzesz owalne, trójkątne lub kwadratowe. Jednym z klasycznych mazurków Wielkanocnych jest mazurek kajmakowy, który piekłam po raz pierwszy. Spód z ciasta kruchego, przełożony kwaskowatym dżemem porzeczkowym oraz masą kajmakową. Masą możemy częściowo udekorować ciasto. Polecam!

Składniki

  • Składniki na formę 22x32cm:
  • Na ciasto kruche:
  • 300g mąki pszennej
  • 150g masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 50g cukru pudru
  • Na masę kajmakową:
  • 120g masła
  • 400g masy kajmakowej
  • Dodatkowo:
  • kilka łyżek kwaskowatego dżemu (np. z czarnej porzeczki)
  • orzechy, morele suszone, płatki migdałowe do dekoracji
5-6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkowujemy na prostokąt 1cm większy od wymiarów formy, przekładamy do blaszki, dociskamy palcami. Ciasto nakłuwamy widelcem, wkładamy do lodówki na czas nagrzewania piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, przed włożeniem ciasta do piekarnika smarujemy je dżemem. Pieczemy około 20 minut (aż boki nabiorą złotego koloru). Wyciągamy i zostawiamy do ostudzenia

  2. Masa: masło ucieramy na jasną, puszystą masę, dodajemy po łyżce kajmaku. 2/3 masy rozprowadzamy na ostudzonym cieście, wyrównujemy nożem lub szpatułką. Pozostały krem przekładamy do szprycy i dekorujemy mazurek. Posypujemy orzechami, z moreli i płatków migdałowych układamy kwiatuszki. Przechowujemy w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ski_ttles 25 kwietnia A u mnie wyszedł zakalec.. Czemu? Niedokładnie ponakłuwałam, czy za dużo dżemu... ? W smaku pycha, tylko wizualnie zonk... Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiatr 26 marca 2016 jasne, że można znależć w sieci
https://www.google.co.uk/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=masa%20kajmakowa%20przepis
ale którą patusia5 zastosowała? zgaduj zgadula
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiatr 26 marca 2016 jak się taką masę robi? czy trzeba gdzieś kupić?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiatr 26 marca 2016 jakich uszczypliwości? samotny ojciec chce zrobić z córką mazurka, którego zdjęcie się wydało najwspanialsze i tu nagle w przepisie 'masło z masła zrobić :(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiatr 25 marca 2016 jak to mam rozumieć żeby zrobić?
na masę kajmakową: 400g masy kajmakowej. hm...
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka12 15 kwietnia 2014 Wygląda bardzo zachęcająco. Zabieram do książki.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń