Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 419 Ocena: 12211

Dodano:

Odsłon: 9784

Mazurek kajmakowy to ciasto idealne na każdą okazję wystarczy je tylko trochę inaczej udekorować. Bardzo, bardzo słodkie, tak więc polecam łasuchom.

Składniki

  • 25 dag mielonych migdałów
  • 5 dag migdałów w całości
  • 6 białek
  • 1 czubata szklanka cukru pudru
  • szczypta soli
  • ponadto:
  • 1/2 pudełka marmolady wieloowocowej
  • 1/2 puszki mleka skondensowanego o smaku krówki
  • płatki migdałów
  • biały lukier
  • płynna czekolada
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy z sola na sztywna pianę. Delikatnie mieszając dodawać po łyżce mielonych migdałów i cukru pudru, aż powstanie jednolita masa.

  2. Całe migdały lekko siekamy. Gotową masę wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch masy posypujemy posiekanymi migdałami.

  3. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 160'C przez około 40-45 minut. Po upieczeniu ciasto dzielimy na pół.

  4. Na jedno ciasto nakładamy marmoladę.

  5. Marmoladę przykrywamy drugim ciastem, na który wykładamy masę krówkową.

  6. Brzegi posypujemy płatkami migdałów.

  7. Lukrem piszemy napis Alleluja.

  8. Gałązki robimy z płynnej czekolady, a bazie z lukru. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń