Do góry

Przekąski Przepis na:

mazurek kajmakowy

mazurek kajmakowy

Autor: anetas197601

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7130

Dodano: 26.03.2013

Odsłon: 8002

dla dorosłych ;)

Składniki

  • CIASTO:
  • 30 dkg mąki pszennej
  • 20 dkg masła
  • 10 dkg cukru trzcinowego (może być zwykły)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • Masa:
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 10 dkg masła
  • 2 kieliszki wódki
  • dekoracja wg uznania
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. dzień przed pieczeniem gotowałam mleko w puszce przez 2 godziny.

  2. ciasto: masło posiekać z mąką i cukrem, dodać żółtko i śmietanę. Zagnieść ciasto, uformować z niego kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce. Następnie rozwałkować 2 placki grubości 5 mm, i wyłożyć nimi dwie formy. Ciasto ponakłuwać widelcem i piec 15 minut w 180 stopniach w nagrzanym piekarniku.

  3. masa: do miseczki dać masło zmiksować do białości dodać ugotowane mleko, ponownie zmiksować, stopniowo dodawać alkohol. Na wystudzony placek położyć połowę masy, przykryć drugim plackiem i położyć pozostałą część masy, udekorować wg uznania a następnie wstawić do lodówki. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anetas197601 03 kwietnia 2013 Awepo cieszę się bardzo, że Wam smakował :)) dziękuję bardzo :)) Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

awepa 03 kwietnia 2013 Ten mazurek jest PYSZNY!!!!!, zrobiłam go na Święta, nie dodałam tylko alkoholu, żeby dzieci też mogły skosztować :-) Żałuje ,że nie zrobiłam 2 , bo zniknął błyskawicznie (smakował całej rodzince). Zagości u mnie na stałe :-) (będę go robiła nie tylko na Święta, bo już mam na niego ochotę:-). Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 28 marca 2013 Bea nasze babcie pewnie gotowały na prawdziwym mleku, a nie na takim jakie my teraz mamy dostępne :) Raz w życiu tylko zrobiłam tak jak Ty mówisz ale to było wieki temu. Niech każdy robi tak jak uważa byle było dobre :))) Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bea12345 28 marca 2013 Proszę ugotujcie kiedyś prawdziwy kajmak tak, jak robiły to nasze babcie TO ZUPEŁNIE INNY SMAK! i warto i wiadomo czym karmimy naszych bliskich... - ja gotuję raz w roku właśnie, garnek z grubym dnem, malutki płomyk - może to i wiele godzin, ale smak....SMAK!!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 28 marca 2013 Dziękuję bardzo, mogłam schować nie pomyślałam ;) trudno , niech będzie na zdrowie :)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Zazula1 27 marca 2013 ,,Miał być na święta a już pół blaszki nie ma :))))" Anetko to tylko świadczy o tym jaki jest pyszny,ja chyba też się na niego zdecyduję ale zrobię go w piątek i...schowam hahaha.Oczywiście najwyższa ocena :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 27 marca 2013 Dziękuję Wam bardzo :) Tak Irmo piekłam na dużej blaszce, wyszedł bardzo cienki ale w smaku.....boski :))) następnym razem spróbuję zrobić na mniejszej blaszce i zobaczę, który będzie lepszy :)) Miał być na święta a już pół blaszki nie ma :))))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 27 marca 2013 Bea "Kajmak – słodka masa dodawana do deserów i innych produktów spożywczych. Masa ta powstaje podczas gotowania mleka z cukrem w różnych proporcjach (często z dodatkiem kawy, czekolady, ciemnego kakao oraz innych dodatków) do zgęstnienia; następnie ucierana jest z masłem, a czasami również ze śmietanką i żółtkiem. Drugim (mniej wymagającym) sposobem wytworzenia kajmaku jest gotowanie lub podgrzewanie w piekarniku przez 2-3 godziny puszki ze słodzonym mlekiem skondensowanym". Pozdrawiam ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 27 marca 2013 Mnie się również podoba , najważniejsze ,że pyszny :))) Zdrowych wesołych i pogodnych Świąt !!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń