Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Mazurek kawowy"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 104
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 86
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 104
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 86
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę ze szczyptą soli. Dodaj 20 dag schłodzonego masła oraz 10 dag cukru. posiekaj nożem. Dodaj żółtko oraz śmietanę. Szybko zagnieć kruche ciasto, kawałek odłóż. Z reszty uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą. Odłóż na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek. Przełóż na blachę do pieczenia, ponakłuwaj widelcem. Odłożone miękkie ciasto umieść w rękawie cukierniczym. Wyciśnij ozdobny rant wokół placka. Środek przykryj folią i obciąż suchym grochem. Piecz w temp. 180 stopni na złoty kolor.
Upieczony spód po smaruj marmoladą. Pozostałe masło rozpuść, ostudź. Wymieszaj mleko z kawą, resztą cukru i cukrem waniliowym. Wlej 50 ml wrzątku, zmiksuj. Dodaj masło. Wymieszaj. Wylej na wierzch mazurka. Udekoruj ozdobami z czekolady oraz lukrem.
Czas ok. 70 min; porcja – 380 kcal, cena 1,60 złŹródło: Świat kobiety