Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek makowo-kajmakowy

Mazurek makowo-kajmakowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 279 Ocena: 1382

Dodano:

Odsłon: 567

Mazurek to tradycyjne ciasto, wypiekane w okresie Wielkanocy. Najczęściej spotykany na spodzie z kruchego ciasta z różnymi dodatkami i wielkanocnymi ozdobami. To proste, słodkie ciasta o przeróżnych smakach i ciekawych dekoracjach. W tym roku przygotowałam mazurek na kruchym, makowym cieście ze słodką masą kajmakową. Fantazyjna dekoracja sprawia, że mazurek wygląda jak deska.

Składniki

  • Ciasto:
  • 200 g suchego maku
  • 100 g cukru
  • 60 ml mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • Dekoracja:
  • 400 g masy kajmakowej
  • 50 g czekolady gorzkiej
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Do rondelka wsypujemy mak, zalewamy zimną wodą i gotujemy przez 20 minut. Odsączmy na sicie pozostawiamy go tak na kilka godzin, aby z maku całkowicie pozbyć się nadmiaru wody. Suchy mak mielimy trzykrotnie. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy zmielony mak, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą i mleko.
    W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubitą pianę i sodę dodajemy do ciasta makowego i delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30-35 minut.
    Na spodzie makowym rozprowadzamy równo kajmak. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i przy pomocy pędzla malujemy wzór deski na wierzchu ciasta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń