Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Mazurek makowy"
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 37
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 87
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 181
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 37
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 87
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 181
Składniki
Mak zalej wrzącym mlekiem, pozostaw do zaparzenia. Odlej na sicie, a potem dwukrotnie przepuść przez maszynkę. Żółtka utrzyj z 1/2 cukru, z resztą cukru ubij białka. Do maku dodaj żółtka, miód, rodzynki, skórkę pomarańczową, po kilka kropli obu esencji i bułkę tartą. Całość wymieszaj starannie, połącz z pianą z białek.
Ciasto przelej do wyłożonej pergaminem kwadratowej formy. Piecz w 170 st. 30-35 minut. Wyjmij, przestudź. Przekrój po przekątnej tak, by powstały dwa trójkąty.
Śmietankę podgrzej, wrzuć posiekaną czekoladę, mieszaj do rozpuszczenia. Zdejmij z ognia, utrzyj z masłem i 100 ml rumu. Polej mazurki, zastudź.
Czas ok. 75 min; porcja – 500 kcal, cena 1,70 zł.
Gładka polewa
Czekoladę roztapiaj w suchym i odkrytym naczyniu. Uważaj, aby nie dostała się do niego woda.
Nawet najmniejsza kropla może spowodować, że czekolada się zetnie i zrobią się w niej grudki. Aby uratować taką polewę, dodaj odrobinę oleju roślinnego i energicznie wymieszaj.Źródło: Świat kobiety