Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek malinowy z białą czekoladą

Mazurek malinowy z białą czekoladą

Autor: ugotujiprzetestuj

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 538

Dodano: 03.04.2018

Odsłon: 50

W tym roku po raz pierwszy upiekłam na Święta Wielkanocne niepozorne ciasto o nazwie "mazurek". Próbując pierwszy kęs, zastanawiałam się jak mogłam go nigdy wcześniej nie piec! Mój mazurek to idealnie kruche ciasto, frużelina malinowa i roztopiona biała czekolada <3 Polecam - nie tylko na Święta! :) Ja z całą pewnością będę już piekła mazurki co roku, bo już wiem, że warto! :)

Składniki

  • CIASTO:
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mielonych migdałów
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • 100 g zimnego masła
  • DODATKOWO:
  • frużelina malinowa lub dżem malinowy
  • 100 g białej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę i cukier przesiewamy do miski, dodajemy sól i zmielone migdały.
    Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i rozkruszamy je w placach, po czym dodajemy śmietanę, wodę i szybko zagniatamy ciasto.
    Formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i chowamy do lodówki na co najmniej godzinę.
    Po tym czasie ciasto wałkujemy (w razie czego podsypując odrobiną mąki) na grubość ok. 5 mm. Wycinamy nożem kształt jajka, kwadratu, prostokąta... i formujemy wyższy brzeg (u mnie w postaci plecionego warkocza z ciasta). Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 18-20 minut, aż ciasto się zarumieni.
    Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
    Wystudzone ciasto smarujemy frużeliną lub dżemem malinowym.
    Białą czekoladę i śmietankę przekładamy do miseczki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się roztopi dodajemy masło. Odstawiamy na 10 minut do przestygnięcia.
    Jeszcze ciepłą (ale nie gorącą) czekoladą polewamy ciasto. Gdy czekolada zacznie tężeć dowolnie dekorujemy.
    Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń