Desery Przepis na:
Mazurek malinowy z białą czekoladą


Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 911
Dodano: 03.04.2018
Odsłon: 70
Składniki
- CIASTO:
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mielonych migdałów
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 100 g zimnego masła
- DODATKOWO:
- frużelina malinowa lub dżem malinowy
- 100 g białej czekolady
- 50 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
3-4 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Mąkę i cukier przesiewamy do miski, dodajemy sól i zmielone migdały.
Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i rozkruszamy je w placach, po czym dodajemy śmietanę, wodę i szybko zagniatamy ciasto.
Formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i chowamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Po tym czasie ciasto wałkujemy (w razie czego podsypując odrobiną mąki) na grubość ok. 5 mm. Wycinamy nożem kształt jajka, kwadratu, prostokąta... i formujemy wyższy brzeg (u mnie w postaci plecionego warkocza z ciasta). Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 18-20 minut, aż ciasto się zarumieni.
Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Wystudzone ciasto smarujemy frużeliną lub dżemem malinowym.
Białą czekoladę i śmietankę przekładamy do miseczki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się roztopi dodajemy masło. Odstawiamy na 10 minut do przestygnięcia.
Jeszcze ciepłą (ale nie gorącą) czekoladą polewamy ciasto. Gdy czekolada zacznie tężeć dowolnie dekorujemy.
Smacznego! :)
Komentarze do przepisu (0)