Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Mazurek migdałowy z pomadą"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 135
Polecam.
Odsłon: 1058
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 135
Polecam.
Odsłon: 1058
Składniki
Sposób babuni
Na pomadę możesz też zagotować w rondelku szklankę śmietany 30 proc. z 2 szklankami cukru i cukrem waniliowym. Całość ogrzewaj dokładnie 11 minut od momentu wrzenia.
Zdejmij z ognia i ucieraj chwilę drewnianą łyżką. Do schłodzonej pomady możesz dodać kakao.
Mąkę przesiej, posiekaj razem z zimną margaryną. Dodaj cukier puder, 5 dag zmielonych migdałów i żółtka. Szybko zagnieć kruche ciasto, uformuj z niego kulę, owiń ją w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 2 cm. Przełóż do formy i ponakłuwaj widelcem. Jeśli nie chcesz, aby ciasto za bardzo wyrosło, przykryj je kawałkiem pergaminu i obciąż suchym grochem. Piecz 15-20 minut. Lekko przestudź.
Mleko (3,2 proc.) zagotuj razem z cukrem kryształem. Zmniejsz płomień i gotuj dalej, często mieszając, około 30 minut. Gdy masa zgęstnieje, dodaj resztę zmielonych migdałów, cukier waniliowy i kilka kropli olejku.
Gotuj, mieszając, jeszcze 10 min. Rozsmaruj pomadę na spodzie, poczekaj, aż stężeje. Mazurek ozdób rozpuszczoną czekoladą.
Czas ok. 40 min; porcja – 440 kcal, cena 1,20 złŹródło: Świat kobiety