Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek migdałowy z pomadą

Mazurek migdałowy z pomadą

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28005

Dodano:

Odsłon: 5

Sprawdzony przepis na "Mazurek migdałowy z pomadą"

Składniki

  • 1 i 1/2 szk. mąki
  • olejek mig
  • 20 dag margaryny
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • polewa
  • 15 dag mielonych migdałów
  • 2 żółtka
  • 1 szkl. mleka
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 25 dag cukru kryształu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Sposób babuni

  2. Na pomadę możesz też zagotować w rondelku szklankę śmietany 30 proc. z 2 szklankami cukru i cukrem waniliowym. Całość ogrzewaj dokładnie 11 minut od momentu wrzenia.

  3. Zdejmij z ognia i ucieraj chwilę drewnianą łyżką. Do schłodzonej pomady możesz dodać kakao.

  4. Mąkę przesiej, posiekaj razem z zimną margaryną. Dodaj cukier puder, 5 dag zmielonych migdałów i żółtka. Szybko zagnieć kruche ciasto, uformuj z niego kulę, owiń ją w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.

  5. Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni. Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 2 cm. Przełóż do formy i ponakłuwaj widelcem. Jeśli nie chcesz, aby ciasto za bardzo wyrosło, przykryj je kawałkiem pergaminu i obciąż suchym grochem. Piecz 15-20 minut. Lekko przestudź.

  6. Mleko (3,2 proc.) zagotuj razem z cukrem kryształem. Zmniejsz płomień i gotuj dalej, często mieszając, około 30 minut. Gdy masa zgęstnieje, dodaj resztę zmielonych migdałów, cukier waniliowy i kilka kropli olejku.

  7. Gotuj, mieszając, jeszcze 10 min. Rozsmaruj pomadę na spodzie, poczekaj, aż stężeje. Mazurek ozdób rozpuszczoną czekoladą.

  8. Czas ok. 40 min; porcja – 440 kcal, cena 1,20 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń