Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek orzechowy

Mazurek orzechowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 428 Ocena: 12451

Dodano:

Odsłon: 1131

Najlepszy mazurek jaki do tej pory udało mi się upiec.

Składniki

  • 150 g margaryny lub masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru (150 g)
  • 3/4 szklanki mleka w proszku (75 g)
  • 2 łyżki wody
  • migdały i kandyzowane wiśnie do dekoracji
  • ciasto:
  • 1/2 szklanki cukru (125 g)
  • 1 szklanka mąki (170 g)
  • 1 i 1/2 szklanki zmielonych orzechów (180 g)
  • 1 kostka margaryny lub masła
  • 1 jajko
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miski włóż margarynę, mąkę, zmielone orzechy, cukier, jajko i śmietanę. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera.

  2. Ciasto przełóż na posypany mąką stół i szybko zagnieć. Zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki.

  3. Schłodzone ciasto lekko rozwałkuj. I wylep nim prostokątną formę o wymiarach podstawy 22 x 27cm. Ciasto nakłuj widelcem. I piecz w 180st.C około 20 minut.

  4. Przygotuj pomadę. Margarynę rozpuść w rondelku. Dodaj cukier, wodę i mleko w proszku. Całość mieszaj aż wszystkie składniki się połączą, a pomada będzie gęsta i gładka.

  5. Na upieczone ciasto wyłóż jeszcze ciepłą pomadę i równomiernie rozprowadź na całej powierzchni.

  6. Odstaw na chwilę do zastygnięcia.

  7. Mazurka udekoruj według własnego uznania bakaliami i kandyzowanymi owocami.

  8. Ja mazurek dekorowałam migdałami, orzechami laskowymi, pomarańczową skórką kandyzowaną i makiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń