Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek orzechowy na waflu

Mazurek orzechowy na waflu

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11044

Dodano:

Odsłon: 0

Sprawdzony przepis na "Mazurek orzechowy na waflu"

Składniki

  • wafel tortowy
  • 3 jajka
  • szkl. mielonych orzechów włoskich + orzechy do dekoracji
  • opak. cukru wanilinowego
  • 10 dag masła
  • 1 i 1/2 szkl. cukru pudru
  • 10 dag mąki
  • sok z cytryny
  • szczypta soli
  • rodzynki i skórka pomarańczowa do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 55 min • Porcja 430 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 16 porcji.

  2. Do bezy można też dodać trochę drobno zmielonych orzechów. Zofia Bieniek-Pytlak ze Starachowic

  3. Masło ucieram ze szkl. cukru pudru na puszys tą masę. Następnie dodaję po żółtku, ucieram. Do utartej masy dodaję porcjami sypkie – mąkę, zmielone orzechy włoskie, 1/2 opak. cukru wanilinowego, mieszam. Na koniec wlewam sok z cytryny, mieszam.

  4. Masę rozkładam na waflu. Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodaję resztę cukru pudru (1/2 szkl.) i cukru wanilinowego, mieszam. Pianę rozprowadzam na masie na waflu, dekoruję połówkami orzechów, skórką pomarańczową i rodzynkami. Piekę w temp. 170°C ok. 30 min.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń