Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek różano-kajmakowy

Mazurek różano-kajmakowy

Autor: maciejmozejko

Przepisów i artykułów: 83 Ocena: 3661

Dodano: 26.03.2018

Odsłon: 5935

Tradycyjny świąteczny mazurek. Pyszny i bardzo prosty do przygotowania

Składniki

> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kruche ciasto:

    Do miski wsyp 300g mąki pszennej dodaj pokrojone zimne masło 150g dodaj jedno jajko, łyżkę miodu i odrobinę zimnej wody. Wszystko razem zagnieć na gładkie ciasto. Formę wyłóż papierem i posmaruj masłem. Ciasto należy rozwałkować i przełożyć do formy lub wylepić w formie. Koniecznie trzeba je ponakłuwać widelcem, aby podczas pieczenie nie wybrzuszyło się i nie popękało. Po przygotowaniu i wyłożeniu w formie włożyć na 20 minut do lodówki. Piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

  2. Wystudzić upieczony spód naszego mazurka. Marmoladę i kajmak rozetrzeć w osobnych miseczkach, tak aby łatwo się rozsmarowały. Na wystudzony spód nakładamy marmoladę a następnie na marmoladę wykładamy kajmak. Całość dekorujemy orzechami i suszoną żurawiną.

    Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu, którym pokazuję jak przygotować to ciasto krok po kroku.

    Życzę smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń