Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek różany z płatkami migdałowymi

Mazurek różany z płatkami migdałowymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19056

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Mazurek różany z płatkami migdałowymi"

Składniki

  • 30 dag mąki
  • 8 dag masła
  • 9 dag margaryny
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • konfitura różana
  • płatki migdałowe
  • białko
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Przepis przysłała Jadwiga Kwiek z Faściszowej

  2. Mąkę przesiej. Dodaj masło, margarynę, żółtka, cukier puder, proszek do pieczenia i sól, zagnieć. Ciasto włóż na godzinę do lodówki. Podziel na dwie części – 1/3 i 2/3. Większą część rozwałkuj, wyłóż spód tortownicy, ponakłuwaj.

  3. Z drugiej części uformuj wałek. Zrób z niego brzeg i różę, smarując wcześniej miejsca przyklejania białkiem. Piecz 30 min w 180°C. Ostudź. Posmaruj konfiturą różaną, posyp płatkami migdałowymi.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń