Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mazurek tradycyjny lukrowany"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 171
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 413
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 448
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 171
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 413
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 448
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę ze szczyptą soli, dodaj posiekane na kawałki zimne masło, zarób nożem . Dodaj cukier kryształ i dwa całe jajka. Szybko zagnieć kruche ciasto.
Z zagniecionego ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i odłóż do lodówki na kilkadziesiąt minut. Po tym czasie wyjmij zimne ciasto i cienko rozwałkuj na dwa okrągłe placki.
Jeden placek wyłóż na przykrytą pergaminem blachę. Z drugiego wytnij ostrym nożem kształt gwiazdki. Odcięte kawałki ciasta ponownie zagnieć, uformuj rant. Ozdób nim gwiazdkę.
Obydwa ciasta piecz na złoty kolor w temp. 180 st. (15-20 minut). Aby placki nie wyrosły, przykryj je folią aluminiowa i obciąż suchym grochem. Wyjmij, ostudź.
Na większy okrągły placek nałóż marmoladę, przykryj gwiazdką, dociśnij. Utrzyj cukier puder z odrobiną wody, polukruj mazurek. Ozdób wisienkami i czekoladą.
Czas ok. 40 min; porcja – 430 kcal, cena 1 zł.
Dobre rady
pysznego, aromatycznego i lśniącego lukru wymaga nieco czasu. Podgrzej w rondlu po łyżce wody i rumu. Gorącym płynem zalej szklankę cukru pudru.
Dodaj łyżkę soku z cytryny i, ewentualnie, kolorowy barwnik spożywczy. Ucieraj energicznie kilka minut, aż się połączą.Źródło: Świat kobiety