Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek Wielkanocny Cioci Marty

Przepis dnia 2013-03-27
Mazurek Wielkanocny Cioci Marty

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 333

Dodano:

Odsłon: 50723

Wspaniały, maślany, jeden z niezastąpionych smaków Wielkanocy, zapraszam!

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 250g masła, mąkę, cukier i jaja umieścić w misie i wyrabiać 20-25 minut za pomocą miksera (lub wersja dla siłaczy: 50 minut ucierać ręcznie). Formę o wymiarach około 36x24 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 150-155 stopni i piec mniej więcej godzinę.

  2. Gdy ciasto ostygnie przygotować polewę Mleko zagotować, do gorącego dodać czekoladę w kawałkach, wymieszać do rozpuszczenia i dodać masło, mieszać aż otrzymamy jednolitą, błyszczącą polewę. Rozprowadzić na cieście, udekorować np. połówkami migdałów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 31 marca 2013 Dopiero teraz zobaczyłam ten cudny mazurek i taki całkiem inny - lubię takie właśnie dekoracje . :)))
Przy okazji pozdrawiam cieplutko .

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kocurekwkuchni 25 marca 2013 Dziękuję Maudie:) To stary przepis siostry mojego dziadka na ucierane ciasto, specjalnie na Wielkanoc.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aneta74 25 marca 2013 to jest mazurek? kruche ciasto i polewa? Wy chyba nie jadlyście mazurka

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 25 marca 2013 Prosty,fajniutki mazurek,czego chcieć więcej?:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 25 marca 2013 wspaniały mazurek, takie są właśnie najlepsze, tzn proste, szybkie w wykonaniu i nie przeładowane dekoracjami, 6ka ode mnie ! :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń