Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mazurek wiosenny z marcepanem"
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 34
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 5
Polecam.
Odsłon: 141
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 91
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 34
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 5
Polecam.
Odsłon: 141
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 91
Składniki
Zagnieć ciasto. Mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj z przesianym cukrem pudrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli. Posiekaj z marcepanem i masłem, dodaj jajko i żółtka oraz śmietanę.
Szybko zagnieć kruche ciasto. Zawiń w folię i włóż na 2 godziny do lodówki. Ciasto rozwałkuj na koło, wytnij kwiat. Upiecz na złoty kolor (ok. 25 minut w temperaturze 180°C).
Przygotuj lukier według przepisu na opakowaniu. Białym lukrem posmaruj wierzch ciasta i pozostaw do zastygnięcia. Drugie opakowanie lukru rozpuść. Podziel na nierówne części. Większą zabarw na różowo, mniejszą na czerwono, żółto i zielono. Do najmniejszej części dodaj kakao.
Na zastygniętej białej polewie namaluj różowe płatki kwiatu. Poczekaj, aż zastygnie i namaluj czerwone płatki, żółty środek i zieloną łodyżkę. Zostaw do zastygnięcia.
Polewę zabarwioną kakao umieść w torebce foliowej, odetnij rożek i na zastygniętych polewach namaluj płatki i środek kwiatka. Pozostaw mazurek do zastygnięcia.
Czas przygotowania: 75 minut. Cena porcji: ok. 1,5 zł. Kalorie: porcja ok. 290 kcal.
<strong> Nie przepadasz za marcepanem? Na cieście możesz zrobić dekorację z np. kandyzowanych owoców, pociętej figi czy daktyla.</strong>Źródło: Na żywo