Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek z czekoladą

Mazurek z czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 420

Dodano:

Odsłon: 4513

Pyszny i prosty

Składniki

  • - 175g mąki pszennej,
  • - 25g cukru pudru,
  • - 100g schłodzonego masła 82%,
  • - 1 łyżka śmietany 18%,
  • - 1 żółtko,
  • Wypełnienie
  • - 100g mlecznej czekolady,
  • - 40ml śmietany 30% lub 36%
  • oraz
  • - 50g białej czekolady,
  • - 20ml śmietany 30% lub 36%.
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie miksera i miksujemy/wyrabiamy. Można także zrobić to ręcznie. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.

    Po upływie godziny rozwałkowujemy ciasto na grubość około 4mm i wycinamy z niego kształt pisanki. Z pozostałych ścinków kształtujemy wałeczek i przyklejamy na zewnętrznej stronie mazurka. Ciasto umieszczamy na papierze do pieczenia i ponownie schładzamy w lodówce przez około 30-60 minut.

    Przed włożeniem ciasta do piekarnika nakłuwamy je widelcem. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni, do zarumienienia. Po upieczeniu, studzimy.

  2. Czekoladę mleczną topimy w kąpieli wodnej. Dodajemy śmietanę. W osobnej misce robimy to samo z białą czekoladą.

    Na wystudzony mazurek wylewamy mleczną czekoladę i równo rozprowadzamy. Następnie robimy białe wzorki z białej czekolady. Mazurek należy schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń