Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek z czerwoną pomarańczą

Mazurek z czerwoną pomarańczą

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 33

Dodano:

Odsłon: 63

Kruche ciasto z dżemem i kremem z czerwonej pomarańczy.

Składniki

  • Składniki na kruchy spód:
  • 210 g mąki
  • 30 g cukru pudru
  • 120 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • białko do przyklejenia brzegu ciasta
  • Składniki na dżem pomarańczowy
  • 4 średnie czerwone pomarańcze
  • 50 g cukru
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • Składniki na krem pomarańczowy:
  • 100 ml soku z czerwonej pomarańczy
  • 200 ml śmietany 36%
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 40 g cukru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • Składniki na karmelizowane pomarańcze:
  • 1 i 1/2 pomarańczy
  • 60 g cukru
  • 40 ml wody
  • Dodatkowo:
  • Kandyzowana skórka pomarańczy
  • blanszowane migdały
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wykonanie kruchego spodu:
    Na papierze narysować okrąg o średnicy 22 - 23 cm. Z jednej strony okrąg wydłużyć, nadając mu kształt jajka. Gotowy wzór wyciąć.
    Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
    Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, przyłożyć do niego wcześniej przygotowany wzór i wyciąć kształt jajka. Z pozostałego ciasta uformować dwa, cienkie wałeczki. Zwinąć je dookoła siebie. Brzeg ciasta posmarować białkiem i przykleić do niego splecione wałeczki. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez godzinę.
    Ciasto ponakłuwać widelcem, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200oC i piec około 15 - 20 minut. Wyjąć i ostudzić.

  2. Wykonanie dżemu pomarańczowego:
    Pomarańcze dokładnie umyć, usunąć skórkę wraz z albedo (biała część znajdująca się tuż pod skórką), a następnie wyfiletować pomarańczę, czyli wyciąć wszystkie cząstki pomarańczy znajdujące się pomiędzy białymi błonkami. Z części, która pozostaje po filetowaniu pomarańczy, wycisnąć sok do osobnego naczynia. Będzie go można wykorzystać do przygotowania kremu.
    Miąższ z pomarańczy, cukier i skórkę umieścić w niewielkim rondelku. Gotować na niewielkim ogniu około 25 - 30 minut, aż sok wyparuje, a konfitura zgęstnieje.
    Dżem pomarańczowy schłodzić, a następnie zblendować.

  3. Wykonanie kremu pomarańczowego:
    Żelatynę namoczyć w 50 ml soku pomarańczowego przez 10 minut, do napęcznienia. Jajko i żółtko utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Śmietankę podgrzać, uważając by nie doprowadzić jej do wrzenia. Gorącą śmietankę wolnym strumieniem wlać do masy jajecznej, cały czas mieszając. Śmietanę z jajkami postawić na niewielki ogień i podgrzewać kilka minut, cały czas mieszając, do zgęstnienia kremu. Zdjąć z ognia i delikatnie przestudzić. Do ciepłego kremu dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Krem ostudzić.

  4. Wykonanie karmelizowanych pomarańczy:
    Pomarańcze wyparzyć i pokroić w plasterki. W niewielkim rondelku zagotować cukier z wodą. Gdy cukier się rozpuści, do syropu włożyć plasterki pomarańczy. Gotować na niewielkim ogniu przez około 15 minut. Gdy skórka będzie miękka wyjąć plasterki pomarańczy i ostudzić.

  5. Wykonanie mazurka:
    Kruchy spód posmarować dżemem pomarańczowym. Na dżem wyłożyć ostudzony krem pomarańczowy i włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować karmelizowanymi pomarańczami, kandyzowaną skórką pomarańczy i migdałami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń