Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek z domową krówką i czekoladą

Mazurek  z domową krówką i czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 531

Dodano:

Odsłon: 19341

Czas zacząć słodkie przygotowania do Wielkanocy :) Dzisiaj przepis na przepysznego mazurka z domową krówką i czekoladą. Po prostu pychota.

Składniki

  • Składniki na krówkę:
  • 1 szklanka cukru kokosowego (nadaje krówce świetny kolor i smak)
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 18%
  • 100 g masła
  • Składniki na kruche ciasto:
  • 1 ¾ (25 dag) szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • ½ łyżki śmietany kwaśnej
  • Szczypta soli
  • 100 g masła
  • Dodatkowo:
  • ½ słoika dżemu z czarnej porzeczki bez cukru
  • 150 g śmietanki 30%
  • 200 g czekolady
  • 1 łyżka miodu
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na krówkę wkładamy do patelni i wysmażamy do uzyskania gęstej masy.

  2. Składniki na ciasto zagniatam. Ciasto rozwałkowuję i wykładam wysmarowaną tortownicę (26 cm) zgrabnie formując boczki, dno nakłuwam widelcem. Ciasto wstawiam do zamrażarki na 15-20 minut.
    Nagrzewam piekarnik do 180 stopni, wyciągam ciasto z zamrażarki i wstawiam do piekarnika na 15-20 minut, aż się zarumieni.

  3. Kiedy ciasto ostygnie, smaruję je dżemem, następnie rozkładam na cieście krówkę.

  4. Śmietankę zagotowuję w garnku, ściągam z ognia i dodaję połamaną czekoladę i miód. Odstawiam na chwilę. Następnie mieszam wszystko do uzyskania jednolitej masy i wylewam na krówkę.
    Mazurka trzeba przyozdobić. U mnie jest to czekolada i skręcone paski suszonego mango.
    Mazurka odstawiam do zastygnięcia.
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (26)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń