Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek z kajmakiem i czarną porzeczką

Mazurek z kajmakiem i czarną porzeczką

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 464

Dodano:

Odsłon: 1941

Bardzo prosty w wykonaniu mazurek, na bazie kruchego ciasta shortbread.

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 225 g masła
  • 225 g mąki pszennej
  • 115 g cukru pudru
  • 85 g mąki kukurydzianej
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 400 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 1/2 szkl. płatków migdałowych
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche: Mocno maślane ciasto kruche zwane shortbread.
    Masło powinno być miękkie, i w temperaturze około 21-23 stopni. Masło utrzyj razem z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodaj oba rodzaje mąki i całość dokładnie ugnieć (możesz do tego celu wykorzystać robota kuchennego).
    Gdy ciasto będzie miało już jednolitą i stabilną konsystencję, rozwałkuj je między 2 arkuszami papieru do pieczenia, na grubość 1 cm.

  2. Z ciasta kruchego uformuj prostokąt (ciasto i tak się nieco rozleje podczas pieczenia). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 20 minut (ciasto powinno nabrać złotego koloru).
    Po upieczeniu nożem dotnij ciasto by było proste. Zrób to jeszcze gdy będzie gorące bo jak wystygnie zrobi się twardsze i będzie ci trudniej je pokroić.

  3. Na wystudzonym kruchym spodzie rozsmaruj konfiturę i wstaw ciasto do zamrażarki najlepiej na 2-3 godziny. Dżem się nieco zmrozi i podczas rozsmarowywania kajmaku nie pobrudzi reszty ciasta.

  4. Podgrzej kajmak. Stanie się on nieco płynniejszy. Rozsmaruj masę na dżemie z czarnej porzeczki.
    Zewnętrzne krawędzie udekoruj płatkami migdałów. Z czekolady możesz stworzyć dowolny napis lub dekorację.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń