Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek z żurawiną i wiśniami

Mazurek z żurawiną i wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 484

Dodano:

Odsłon: 1665

Szybki i smaczny wielkanocny kąsek.

Składniki

  • Mąka pszenna, 300 gram
  • margaryna, 200 gram + 100 gram
  • cukier, 100 gram + 1 szklanka
  • żółtko, 1
  • sól, szczypta
  • dżem żurawinowy, do smarowania
  • śmietanka 12%, 2 szklanki
  • wiśnie w żelu, 3 czubate łyżki
  • syrop malinowy, 1 łyżka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę pszenną zagniatamy z 200 g margaryny, 100 g cukru, żółtkiem i solą. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Później nakładamy ciasto do dużej blachy na tartę lub średniej, prostokątnej blaszki. Smarujemy wierzch dżemem żurawinowym. Pieczemy na złoty kolor w temp. 200 stopni.

  2. Śmietanę gotujemy z 1 szklanką cukru i 100 g margaryny. Stale mieszamy. Gotujemy tak długo, aż połowa odparuje. Dodajemy wiśnie w żelu i syrop malinowy. Mieszamy. Gorącą masę wylewamy na upieczony spód. Dowolnie zdobimy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Hanix1984 06 kwietnia 2010 Ja kiedyś jak dodałam suszoną żurawinę to mi się jakoś dziwnie przyjarała i nabrała gorzkawego smaku, także od tamtej pory używam dżemu. Ale mogła być wina żurawiny, może była jakaś kiepska.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iwonka1978 06 kwietnia 2010 A ja takiego mazurka robiłam na święta:) Tylko zamiast dżemu żurawinowego dodałam suszoną żurawinę z torebki (Helio- są słodziutkie w smaku). Ciasto wyszło super!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 03 kwietnia 2010 O takim mazurku jeszcze nie słyszałam :) na pewno jest bardzo smaczny :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń