Do góry

Desery Przepis na:

Mazurki

Mazurki

Autor:

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 459

Dodano:

Odsłon: 790

Kruche ciasto z kajmakiem i bakaliami

Składniki

  • Mąka krupczatka 35 dkg
  • masło 20 dkg
  • cukier puder 5 dkg
  • cukier wanilinowy 1 łyżka
  • zółtka 2 sztuki
  • szczypta soli
  • puszka masy kajmakowej
  • do dekoracji bakalie, perełki, pisaki, itp.
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrami ,dodać szczyptę soli. Posiekać zimne masło, połączyć z mąką, dodać żółtka. Zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 50 mm. wyciąć mazurki. Ułożyć na papierze do pieczenia, ponakłuwać widelcem dziurki i upiec w temp. 180 st. Czas pieczenia 15-20 minut.

  2. Do dekoracji użyłam masę kajmakową ,skórkę pomarańczową, suszoną żurawinę, rodzynki, ananasa, morele.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń