Do góry

Dania główne Przepis na:

Medaliony schabowe

Medaliony schabowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 3

Smaczny pomysł na "Medaliony schabowe"

Składniki

  • 40 dag schabu wieprzowego
  • 3 łyżki mąki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 proc
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 1 i 1/2 łyżki oleju
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 4 średnie marchewki
  • 8 dag masła
  • 3 łyżki miodu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Umyte marchewki pokrój w plasterki lub kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Mięso umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w niezbyt grube plastry, aby otrzymać 4 kotlety. Każdą porcję mięsa lekko rozbij tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem. Na talerz wsyp mąkę, obtocz w niej kotlety.

  2. Na patelni roztop 3 dag masła z łyżką oleju. Włóż kotlety, lekko zrumień z każdej strony. Odłóż na talerz i przykryj folią aluminiową, by nie wystygły.

  3. Na tej samej patelni, na tłuszczu, który pozostał, zeszklij posiekaną cebulę. Pod koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Wlej wino, gotuj ok. 5 min. Następnie wlej śmietankę. Gotuj 10 minut, często mieszając. Sos dopraw do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Na koniec dodaj przesmażone kotlety, duś jeszcze 10 minut.

  4. Marchewki ugotuj na półtwardo w osolonym wrzątku. W rondlu roztop pozostałe masło wraz 1 łyżki oleju, dodaj miód i wymieszaj. Następnie dodaj marchewki, wymieszaj, aby były pokryte glazurą. Duś pod przykryciem na małym ogniu aż zmiękną.

  5. 50 minut. Porcja: 650 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń