Do góry

Dania główne Przepis na:

Medaliony z baklazana panierowane...

Medaliony z baklazana panierowane...

Autor:

Przepisów i artykułów: 163 Ocena: 2635

Dodano:

Odsłon: 953

Pyszne i zdrowe. Bardzo prosty sposob na przyrzadzenie baklazana. Zawsze smakowal mi smazony na patelni, ale podczas smazenia baklazan absorbuje caly tluszcz, postanowilam wiec zmodyfikowac nieco te wersje. Wspaniale na cieplo, ale i na zimno, jako przystawka.

Składniki

  • 2 baklazany
  • 2 jajka, maka zytnia, bulka tarta
  • olej rzepakowy
  • sol, pieprz, czosnek granulowany
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Bakllazana dokladnie myjemy, odcinamy koncowki, kroimy na plastry
    2 cm, rozkladamy na talerzu, dokladnie solimy z obu stron i pozostawiamy na godzinke. Po tym czasie baklazan nieco zmieknie i pusci soki. Oplukujemy plastry pod zimna woda. Jest to zabieg, ktory pozbawi baklazana goryczki.

  2. Na patelni rozgrzewamy olej, plastry baklazana panierujemy (maka, jajka, bulka tarta) i smazymy nie za szybko, aby zanim panierka sie usmazy , w srodku byl juz miekki..

    Podajemy jak na zdjeciu, lub jako przystawke na zimno (z lodowki). Na talerzu dodatkowo solimy i posypujemy troszke pieprzem i solidnie czosnkiem granulowanym.


    Danie jest bardzo proste, ale niebywale smmaczne i zdrowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń