Do góry

Dania główne Przepis na:

Medaliony z polędwicy w sosie z czerwonego wina i suszonych śliwek

Przepis dnia 2012-03-15
Medaliony z polędwicy w sosie z czerwonego wina i suszonych śliwek

Autor: Kaatarinaa

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 194

Dodano: 11.03.2012

Odsłon: 6938

Delikatne rozpływające się mięso i wyrazisty sos sprawiają, że to danie na pewno uwiedzie Was swoim smakiem.

Składniki

  • polędwica wieprzowa, 1 szt
  • suszone śliwki, 10 szt
  • cebula (mała), 1 szt
  • czerwone wytrawne wino, 2 kieliszki
  • ziemniaki, 6 szt
  • oliwa z oliwek
  • masło, 2 łyżeczki
  • Przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Polędwicę kroimy w medaliony i rozbijamy lekko ręką. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i odstawiamy. Na patelni rozgrzewany łyżeczkę masła, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i suszone śliwki, chwilkę podsmażamy. Następnie zalewany czerwonym wytrawnym winem i gotujemy, aż wino się zredukuje. Przelewamy do naczynia i miksujemy sos blenderem do uzyskania jednolitej masy.

  2. Na łyżeczce masła smażymy medaliony z polędwicy po ok 2 min z każdej ze stron lub dłużej w zależności jakie mięso lubimy. Następnie zalewany je wcześniej przygotowanym sosem i gotujemy jeszcze ok 3 min. Mięsa nie solimy przed smażeniem.

  3. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu kroimy na ćwiartki, solimy i odsmażamy na oliwie z oliwek, aż się przyrumienią. Danie podajemy w sposób prezentowany na zdjęciu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agatokaj 12 marca 2012 Przepis bardo smakowity.Ale jak podaaaaaaaaaane po prostu bajka.Gratuluję.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mimi619 11 marca 2012 mmm, to musi smakować wspaniale. Kocham sosy śliwkowe do mięs.

Do ulubionych!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 11 marca 2012 Pyszności, to są nasze smaki.Idealny obiadek na uroczyste okazje.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń