Do góry

Desery Przepis na:

medenjaci, czyli serbskie pierniczki bez miodu :)

medenjaci, czyli serbskie pierniczki bez miodu :)

Autor: anetaa26

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 4166

Dodano: 12.12.2011

Odsłon: 5119

ciasteczka w smaku przypominajace nasze polskie pierniczki, nie zawieraja miodu- barwe nadaje im roztopiony cukier i cynamon :)

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1,5 szklanki cukru wsypac do garnka, roztopic na wolnym ogniu. zmiejszyc plomien gazu i powoli wlewac wode (ja wlalam za szybko i powstal "lizak", tzn cukier stwardnial- nie jest to duzym problemem, po zagotowaniu on sie rozpusci :)), po zagotowaniu dodac pozostaly cukier i smalec. Mase zagotowac, wszystkie skladniki musza sie rozpuscic. Zestawic z gazu, ostudzic.

  2. Do zimnej masy dodac jajko i zoltka. wymieszac trzepaczka. dodawac powoli make wymieszana z soda i cynamon, wyrobic ciasto na gladkie- ma odchodzic od rak i nie byc zbyt twarde.

  3. ciasto rozwalkowac, wykrawac foremka ksztalty, ukladac na blaszce wylozonej papierem do pieczenia. piec w temp 200 stopni ok 10 min, az lekko sie zrumienia (nie za mocno).

  4. ostudzone ciasta smarowac lukrem; bialko ubic na sztywna piane, dodac cukier puder, ubic. ciastka smarowac lukrem, zostawic do wysuszenia (ja przyspieszam ten proces, wladam je do piekarnika nagrzanego do 70 stopni na 3-4 min)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń