Do góry

Desery Przepis na:

Mega drożdżówka serowa z jabłkami i cynamonem.

Przepis dnia 2014-09-14
Mega drożdżówka serowa z jabłkami i cynamonem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 7694

Dodano:

Odsłon: 77897

Już od kilku dni chodziła za mną drożdżówka, ale zawsze brak czasu :) Wreszcie dzisiaj postanowiłam zrobić taką, troszkę pracochłonna ale jaka pyszna.

Składniki

  • 200 ml ciepłego mleka
  • 1/3 kostki drożdży (ok. 30 g )
  • 1/3 kostki masła (ok. 70 g ) lub margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g twarogu (u mnie klinek)
  • 6 średnich jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cynamonu
  • cukier jak kwaśne jabłka ok 3 łyżki
  • lukier 2 łyżki śmietany 18%, 1 szklanka cukru pudru, łyżka soku z cytryny
5-6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Do mleka kruszymy drożdże, wsypujemy 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy i zostawiamy by podrosło (10 minut).
    Do ciasta dodajemy roztopione masło lub margarynę, jajko i żółtka oraz ser, mieszamy dosypujemy 3,5 szklanki mąki i wyrabiamy ciasto, ja najpierw drewnianą łyżką, a potem ręką. Wyrabiamy elastyczne ciasto, przykrywamy i czekamy by wyrosło, około 30 minut.
    Jabłka skrobiemy, ścieramy na tarce i prażymy na łyżce masła w garnku, dodajemy cukier jak są kwaśne i cynamon
    Podrośnięte ciasto dzielimy na cztery części, każdą wałkujemy na prostokąt. Na każdy prostokąt nakładamy usmażone jabłka, zwijamy roladkę, przy jednym brzegu zostawiamy trochę wolnego ciasta by roladka się skleiła.

  2. Ten bok przy sklejeniu roladki ugniatamy palcem na płasko i nacinamy nożem, około centymetra.

  3. Zwijamy roladkę w ślimaka i wstawiamy na środek do tortownicy (u mnie o średnicy 30 cm.). Tak robimy z pozostałymi pociętymi roladkami ale ich nie zawijamy w ślimaka, lecz owijamy tego pierwszego.

  4. Wstawiamy do piekarnika na 45 minut i pieczemy w 170 *
    Po upieczeniu lukrujemy utartym cukrem pudrem ze śmietaną i sokiem z cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (26)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

komputer11 14 września 2014 jakich uzylaś drożdzy ? bo moje mają 42 g w opakowaniu (drożdże babuni) ... Odpowiedzi: 4 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

EVAMI 12 września 2014 Czy moge użyć suszonych drożdży ? Od 12 lat nie widziałam świeżych drożdży Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 11 września 2014 Ciekawy przepis, a takiego lukru jeszcze nie robiłam, do szybkiego wypróbowania :)) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smakoszka1950 11 września 2014 Brawo!! Super pomysł!! Nareszcie jakiś innowacyjny przepis. ciasto wygląda cudnie i z pewnością też tak smakuje. Już zapisałam. Muszę takie upiec !! Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka12 11 września 2014 Wspaniała, piękna i strasznie smaczna. taką chętnie bym zjadła. Super pokazane etapy. Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń