Do góry

Dodatki Przepis na:

Meksykańska kiełbasa chorizo domowej roboty.

Meksykańska kiełbasa chorizo domowej roboty.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1128 Ocena: 12524

Dodano:

Odsłon: 1348

Meksykańskie chorizo jest równie smaczne i ostre tak jak hiszpańskie. Można je używać do dań jak każdą inną pikantną kiełbasę, albo użyć farsz do tacos. Jest idealna na grilla.

Składniki

  • karczek wieprzowy 1 kg, schłodzony i pokrojony w 2 cm kostkę
  • chude podgardle 30 dag, schłodzone i pokrojone w 2 cm kostkę
  • ocet jabłkowy 60 ml
  • czosnek 5-6 zębów
  • ziele angielskie 5 ziaren (tłuczone w moździerzu)
  • goździki 5 szt. (tłuczone w moździerzu)
  • papryka ostra chili, mielona 1 czubata łyżka lub 3-4 łyżki gotowego sosu z papryczek chili
  • oregano 1 łyżka
  • sól 20 g
  • pieprz czarny 1 łyżeczka (tłuczone w moździerzu)
  • kumin 1/2 łyżeczki
  • jelito wieprzowe - 1,5-2 m
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowane mięsa z czosnkiem do zmielenia.

  2. Mięsa mielimy razem z czosnkiem przez sitko 5 mm. Do zmielonego mięsa dodajemy wszystkie suche przyprawy, sól i ocet jabłkowy, dobrze wyrabiamy przez około 10 minut do dobrego połączenia się składników.

  3. Wyrobiony farsz zakrywamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (2-4 godzin). W między czasie myjemy i płuczemy w zimnej wodzie jelito wieprzowe.

  4. Po czasie chłodzenia farszu, nadziewamy go w jelito wieprzowe.

  5. Odkręcamy kiełbaski o wielkości około 12 cm. Kiełbaski przed parzeniem nakłuwamy żeby podczas parzenia uszło z nich powietrze. Kiełbaski możemy piec, używać do dań tak jak inne kiełbasy.

  6. Jeżeli chcemy sparzyć kiełbasę, to parzymy w 75 stopniach Celsjusza przez 20 minut.

  7. Kiełbasa po sparzeniu nadaje się do smażenia, lub do wykorzystania w innych daniach.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń