Do góry

Dania główne Przepis na:

Meksykańskie Tortille z kurczakiem i sałatką

Meksykańskie Tortille z kurczakiem i sałatką

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 328

Dodano:

Odsłon: 3601

Meksykańskie Tortille z kurczakiem i sałatką to moja fantazja na tortille. Wypełniam je smażonym w kawałkach filetem z kurczaka, kukurydzą i sosem barbecue. Podsypuję żółtym serem. Składam na pół i podsmażam chwilkę na patelni, aby ser się roztopił i je skleił.

Składniki

  • 2 tortille
  • 300g filetów z kurczaka
  • mąka do obtoczenia fileta
  • mała puszka kukurydzy
  • sos barbecue
  • Ser żółty
  • przyprawy
  • 1 pomidor
  • natka pietruszki
  • ser kozi/ feta
  • Oliwa z oliwek
  • cytryna
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od umycia i osuszenia fileta z kurczaka. Kroimy na kawałki, nie za drobne. Doprawiamy wedle swojego smaku i obtaczamy kawałki w mące. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę (oliwy musi być tak na 1cm) i smażymy na złoty kolor. Po usmażeniu układamy kawałki najlepiej na ręczniku papierowym, aby odsączyć tłuszcz.
    Na rozłożonej tortilli kładziemy kurczaka, kukurydzę, polewamy sosem barbecue i dodajemy tarty ser żółty. Składamy na pół.
    Rozgrzewamy patelnie, bez żadnego tłuszczu i podsmażamy placki.
    Usmażone tortille kroimy na pół.

  2. Myjemy warzywa. Wrzucamy szpinak do miski, pokrojoną natkę, pokrojonego pomidora oraz ser kozi.
    Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sokiem z cytryny oraz oliwą.
    ENJOY THE FOOD

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń