Do góry

Przetwory Przepis na:

Melon w pikantnej marynacie

Melon w pikantnej marynacie

Autor:

Przepisów i artykułów: 2070 Ocena: 46321

Dodano:

Odsłon: 492

Wyśmienity do dań mięsnych oraz wędlin. Połączenie orzeźwiającego melona w słodko-pikantnej zalewie.

Składniki

  • 1 melon Dino
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml wody
  • 100 ml białego octu winnego
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 5 cm świeżego imbiru
  • 250 g cukru
  • 4 łyżki miodu gryczanego
  • 1 laska cynamonu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Miąższ melona wybieramy specjalną łyżeczką do carvingu opcjonalnie mało do herbaty.

    Przekładamy do słoików.

    Ocet zagotowujemy z cukrem, winem, wodą, miodem, papryczką, imbirem pokrojonym w plasterki, cynamonem, zielem angielskim, pieprz i sól.

    Marynatą zalewamy melona, zakręcamy słoiki i pieczemy 25 minut w temperaturze 90°C.

    Z podanego przepisu wyszły 4 słoiczki po 150 ml.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń