Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Melonowo-arbuzowe słodkie gazpacho"
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 211
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 750
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1797
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 231
Polecam.
Odsłon: 267
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 211
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 750
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1797
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 231
Polecam.
Odsłon: 267
Składniki
Obierz arbuza ze skórki. Z 1/3 miąższu wydrąż specjalną łyżeczką kuleczki (jeśli nie masz łyżeczki, 1/3 miąższu pokrój w kostkę i odłóż). Pozostały miąższ pozbaw pesteczek, posiekaj i włóż do miski.
W ten sam sposób przygotuj melona (część posiekaj, część dekoracyjnie pokrój). Posiekany miąższ włóż do miski z arbuzem. Całość skrop sokiem wyciśniętym ze sparzonej cytryny i zasyp cukrem waniliowym. Zmiksuj na purée.
Melonowo-arbuzowe purée połącz z sokiem brzoskwiniowym, wymieszaj starannie i odstaw do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
W tym czasie wiórki kokosowe (ewentualnie płatki migdałowe) wsyp na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i krótko podpraż. Jagody przebierz, opłucz i osusz. Schłodzoną zupę rozlej do talerzy. Dodaj kulki arbuza i melona oraz jagody. Dekoruj kleksami śmietany oraz wiórkami kokosowymi.Źródło: Świat kobiety