Do góry

Dania główne Przepis na:

Męska babka z cukinii z mięskiem.

Męska  babka z cukinii z mięskiem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 473

Dodano:

Odsłon: 5522

Babka z cukinii jest pyszna. Ale jak to stwierdził mój mąż byłaby jeszcze lepsza gdyby była z mięskiem. Mówisz, masz!!! I dzisiaj taką właśnie przygotowałam. Babka z dodatkiem przysmażonego wędzonego boczku i łopatki.

Składniki

  • 2 duże cukinie
  • kawałek wędzonego boczku , kawałek łopatki. Celowo nie podaję ilości . Ja dałam boczku około 25 dag, a łopatki około 50 dag.
  • 3 cebule 3 ząbki czosnku
  • ser żółty około 20 dag 3 jajka
  • 1 kubek mąki ( powinno mąki być około 1/3 objętości odciśniętej cukinii)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • spora ilość świeżych ziół( bazylia, tymianek, majeranek , cząber). Zioła dajemy zgodnie ze swoim smakiem. Możemy je zastąpić zie
  • Sól i pieprz ziołowy do smaku
  • Masło i bułka tarta do wysmarowania i posypania formy do pieczenia.
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cukinię obrać i wydrążyć.

  2. Następnie zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, wsypać 1 łyżkę soli, wymieszać i pozostawić aby wydzielił się sok.

  3. W tym czasie usmażyć pokrojony boczek i łopatkę. Usmażyć na rumiano. Można dodać troszkę masła. Dodać pokrojoną,a cebulę i czosnek. Smażyć dalej uważając aby nie przypalić, bo będzie gorzkie.

  4. Przygotować zioła

  5. I posiekać

  6. Zetrzeć ser

  7. Odcisnąć na sicie i wygniatając ręką cukinię.

  8. Dodać rozmieszane jajka, przyprawy i zioła.
    Dodać ser, mięso , mąkę i proszek do pieczenia.
    Przed dodaniem każdego składnika wymieszać masę dokładnie.

    Formę do pieczenia wysmarować masłem, posypać tartą bułką i wyłożyć masę.

  9. Piec w 150 stopniach do momentu gdy babka zezłoci się. Ja preferuję dłuższe pieczenie w niższej temperaturze, bo potrawy mięsno-warzywne bardzie przenikają swoimi smakami i aromatem.

  10. Babka jest pyszna na gorąco i na zimno.
    Można ją zamrozić a potem rozmrozić ( ale nie w kuchence) . Do kuchenki wstawiamy na kilka minut po rozmrożeniu.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: babkq zcukini

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń