Do góry

Desery Przepis na:

Metrowiec

Metrowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 1694

Dodano:

Odsłon: 3538

Zapewne każdy z Was zna to ciacho <3 Zapraszam na Metrowca w moim wykonaniu :)

Składniki

  • 4 jajka
  • 8 łyżek wody
  • 26 dkg mąki
  • 26 dkg cukru
  • 10 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • Masa: 0,5 l mleka
  • 0.5 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • kostka masła 82%
  • Polewa: 2 czekolady gorzkie każda po 100 g
  • 200 g kremówki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie stopniowo na zmianę dodawać wodę i olej. Do masy żółtkowej dodać mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka, delikatnie wmieszać je do masy żółtkowej- uważać aby piana nie padła. Gotowe ciasto podzielić na dwie części do jednej z nich dodać 2 łyżki kakao i delikatnie wymieszać, do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do blaszki typu keksówka- najlepsze z zaokrąglonym dnem. Blaszkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciasto piec przez 30 minut bądź do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Ciasto wystudzić. Następnie pokroić je w kromki średnicy minimum 1,5 cm.

  2. Masa: 0,5 szklanki mleka zostawić a resztę przelać do garnuszka, dodać cukier i całość podgrzewać do czasu, aż cukier się rozpuści a mleko zacznie się gotować. W między czasie w pozostawionym mleku rozmieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i żółtkami. Następnie rozmieszane mąki dodać do gotującego się mleka i cały czas mieszając gotować do czasu, aż masa będzie gęsta. Budyń wystudzić. Gdy będzie chłodny utrzeć go z kostką miękkiego masła.

  3. Następnie kromki ciasta smarować kremem i układać je jedna obok drugiej na zmianę tzn jasna ciemna, jasna i tak do skończenia się ciasta. Metrowiec schłodzić w lodówce a następnie oblać czekoladą.

  4. Polewa: Kremówkę umieścić w garnuszku i podgrzewać prawie do wrzenia. W między czasie połamać na drobne kawałki czekoladę. Dobrze ciepłą kremówka zalać czekoladę i rozmieszać na gładką masę.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2016/01/metrowiec.html#more

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń