Do góry

Dania główne Przepis na:

Mexicos kurczakos con ananas :)

Mexicos kurczakos con ananas :)

Autor:

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 276

Dodano:

Odsłon: 5169

Dla wszystkich, którym nie straszne eksperymenty smakowe w kuchni :)

Składniki

  • filet z piersi kurczaka, 1 nieduży
  • ananasy w zalewie, 4-5 plastrów
  • FASOLKA CZERWONA KONSERWOWA, 4 łyżki
  • Kukurydza słodka konserwowa, 2 łyżki
  • Pomidory w kawałkach w puszce, 5 łyżek
  • oliwa z oliwek, opcjonalnie
  • Zioła, przyprawy (papryka słodka, pieprz cayenne, imbir), wg uznania
  • ryż brązowy, 50 g (1/2 torebki)
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pomidory i fasolkę wrzucamy do garnka, przyprawiamy bazylią i pieprzem, gotujemy, po chwili dodajemy kukurydzę i pokrojone drobno plastry ananasa (1 zostawiamy). Pod koniec gotowania doprawiamy jeszcze papryką w proszku, pieprzem cayenne i szczyptą imbiru.

  2. Filet myjemy, osuszamy, przekrawamy na cieńsze płaty (lepiej się usmaży), obtaczamy w ziołach i smażymy pod przykryciem na niewielkiej ilości oliwy razem z 1 plastrem ananasa obtoczonym w niewielkiej ilości ostrej papryki.

  3. Ryż gotujemy. Następnie wykładamy wszystko na talerz, siadamy wygodnie i zajadamy, wczuwając się w hawajsko-meksykańskie klimaty :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń