Do góry

Newsy

Przepis Michała Brysia na pierogi z pieca z polskim kozim serem (na słono i słodko)

Pieczone pierogi z nadzieniem słonym lub słodkim to znakomita propozycja na przekąskę, która możesz przygotować samodzielnie. Jakich produktów będziesz potrzebować? Sprawdź na liście składników.

Ciasto (na ok. 24 sztuki)

900g mąki typ 650
14g soli morskiej
2 jaja
2 łyżeczki białego octu winnego
100g tłuszczu gęsiego, kaczego lub smalcu
420g zimnej wody

Do smarowania

2 jaja + 2 łyżki wody

Wykonanie:

Połączyć wszystkie składniki ciasta i wyrabiać ręcznie przez 3 minuty. Dać ciastu odpocząć przez 5 minut i ponownie wyrabiać ale tym razem przez 5 minut. Przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę.

Podzielić ciasto na 2 części. Jedną do wytrawnych a jedną do słodkich pierogów.

Rozwałkować ciasto na grubość ok 2mm i wykrajać kółka o średnicy 14 cm. Nakładać nadzienie i sprasować brzegi używając widelca.

Przed pieczeniem smarować jajkiem z łyżeczką wody.

Piec w temp. 230C około 15 minut na złoty kolor . Po 7 minutach rotować blachę aby wypiek był równomierny.

Nadzienie I / wytrawne/ na 12 sztuk

Kozi ser ( trzy rodzaje):

120g herbowy (twardy jak parmezan),
600g kozi sernikowy (mix koziej ricotty z kozim twarożkiem),
200g kozi mimolette.
80g creme fraiche
2 Jaja
3 Szalotki
2 łyżki białego wina
2 gałązki Tymianek świeży
1 łyżka posiekanego świeżego lubczyku
150 g wędzony boczek
Pieprz
Olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia

Wykonanie:

Pokroić boczek w kostkę o boku 1 cm. Posiekać drobno szalotkę. Rozgrzać patelnię , dodać łyżkę oleju rzepakowego i wrzucić szalotki. Kiedy się zeszklą wrzucić boczek. Smażyć na złoty kolor. Wlać wino , dodać zioła i podgrzewać na wolnym ogniu aż do odparowania. Zdjąć z ognia i odstawić.

Sery zmielić i połączyć z pozostałymi składnikami. Dodać wystudzoną szalotkę z boczkiem i doprawić. Odstawić do lodówki.

Sos serowo-bazyliowo-wiśniowy

3 ząbki czosnku
Szczypta soli morskiej
Pieprz.
200g kozi ser herbowy
40 listków bazylii
150g wydrylowanych wiśni lub czereśni
300 g oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia

Wykonanie:

W moździerzu utłuc czosnek. Dodać bazylię. Ucierać . Kiedy bazylia będzie dokładnie roztarta dodać ser i na końcu nie przerywając ucierania wlewać olej cienką strugą tak aby uzyskać homogeniczną masę. Czereśnie pokroić na ćwiartki i dodać do sosu. Przyprawić świeżo tłuczonym pieprzem.

Nadzienie II / deserowe/ na 12 sztuk

800 g Kozi sernikowy
200 g namoczonych w nalewce morelowej rodzynek.
120 g cukru trzcinowego
250 g moreli
Masło 40g
1 jajo
2 żółtka
80 g crème fraiche

Wykonanie:

Ser zmielić. Jajo i żółtka utrzeć z cukrem trzcinowym. Połączyć masę jajeczną z serem i crème fraiche. Morele przekroić na połówki i wyrzucić pestki. Pokroić w kostkę o boku 1.5cm . Przesmażyć krótko na maśle tak aby morele zachowały jędrność. Wystudzić. Połączyć z masą serową i dodać odcedzone rodzynki.

Sos - cydrowe zabajone

Śmietana 36% 250g
Cydr półsłodki 750g
Żółtka 7szt
Cukier 120 g

Wykonanie:

Przygotować miskę z wodą i lodem.

Duży rondel wypełnić wodą do 1/3 i zagotować . W dzieży miksera utrzeć żółtka z cukrem na jasną masę . Cydr zagotować. Zdjąć z ognia. Przestudzić do temperatury 80C . Wlewać do masy jajecznej cały czas miksując. Ubijać jeszcze na wolnych obrotach 1 minutę. Wlać masę do miski dopasowanej do wielkości rondla i dalej ubijać masę na parze aż do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i natychmiast wystudzić w kąpieli lodowej cały czas mieszając tak aby wyrównać temperaturę. Kiedy masa będzie całkowicie zimna połączyć delikatnie z ubitą wcześniej śmietaną.

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń